Deser powinien być smaczny i jednocześnie pożywny. W sklepach znajdziemy wiele przekąsek, na które możemy mieć ochotę. Większość z nich jednak to puste kalorie. Dlatego może tym razem przygotujemy coś we własnym domu.
Dziś przedstawimy dwa przepisy na kulki mocy
Jaglane kulki mocy
Składniki:
- 150 g kaszy jaglanej
- 200 ml wody
- 400 ml mleka kokosowego
- 40 g wiórków kokosowych + dodatkowo do obtoczenia
- 50 cukru brzozowego, trzcinowego lub innego
- 15 g oleju kokosowego
Wykonanie:
- Na początek przygotowujemy kaszę jaglaną. Należy ją przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą, a potem wrzątkiem i odcedzić. Przekładamy ją do garnka.
- Zalewamy mlekiem kokosowym, wsypujemy cukier i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Odstawiamy kasze z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Dodajemy wiórki kokosowe oraz olej kokosowy i blendujemy. Nie jest konieczne uzyskanie jednolitej masy.
- Zostawiamy kaszę, aż całkowicie wystygnie. Możemy ją w tym celu przykryć folią i odstawić do lodówki.
- Na koniec wyciągamy masę, formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Z podanej porcji wychodzi mniej więcej 25 kulek mocy.
Wegańskie kulki mocy
Składniki:
- 2 szklanki orzechów
- 2 szklanki owoców suszonych
- ¾ szklanki nasion i pestek
- 3 łyżeczki kakao – ciemne, bez dodatków
- ½ łyżeczki cynamonu
- 0,5 l wody lub napoju roślinnego
- Do obtoczenia: wiórki kokosowe, sezam, kakao
Wykonanie:
- Orzechy, pestki i nasiona zalewamy napojem roślinnym. Zostawiamy tak na 1 godzinę.
- Odcedzamy je i mielimy razem z owocami za pomocą blendera lub malaksera na jednolitą masę.
- Dodajemy cynamon, kakao. Mieszamy, aż do powstania jednolitej masy.
- Formujemy kulki i obtaczamy w sezamie, kakao i wiórkach kokosowych.