Zabierając do pracy posiłek przygotowany samodzielnie w domu, nie tylko oszczędzamy pieniądze, ale też dbamy o zdrowie i sylwetkę. Pełnowartościowe, pożywne danie zmniejszy ryzyko sięgnięcia po szybkie i mało odżywcze przekąski.
Gotując samemu, mamy pełną kontrolę nad tym, co trafia do naszego posiłku, dzięki czemu możemy ograniczyć sztuczne polepszacze smaku, konserwanty oraz w razie potrzeby zmniejszyć lub też zwiększyć kaloryczność diety. Jak przygotować zbilansowany posiłek na zimno, który można zabrać ze sobą do pracy?
Kanapki nie muszą być nudne!
Zwolennicy zdrowego odżywiania, często demonizują kanapki przypisując im małą odżywczość, a nawet szkodliwość. Przekonanie to bierze się z obaw przed znajdującym się w pieczywie glutenem. Dietetycy obalają jednak te mity. Osoby, które nie mają stwierdzonego uczulenia na gluten, nie muszą rezygnować z pieczywa, warto jednak zamienić biały chleb i bułki na razowe odpowiedniki. Jakie kanapki warto przygotować do pracy?
- bułka z kremowym serkiem, szynką z indyka i paskami papryki czerwonej
- włoska kanapka z mozzarellą, pomidorem i listkami świeżej bazylii
- croissant wytrawny z awokado, rukolą, jajkiem na twardo i tuńczykiem
Największą zaletą kanapek jest to, że ich przygotowanie jest proste i bardzo szybkie.
Sałatki na bazie makaronu
Jedną z najzdrowszych opcji jeśli chodzi o posiłki do pracy, są sałatki, w których można przemycić sporą porcję warzyw. Najprościej stworzyć sałatkę, wykorzystując jako składnik bazowy makaron, co można do niej dodać? Do takich sałatek pasują kabanosy, kurczak, szybka konserwowa i żółty ser. Spośród warzyw wybrać można niemal każde, świetnym dodatkiem będą pomidory suszone, roszponka i pestki słonecznika.
Więcej na temat zdrowego odżywiania przeczytasz w portalu https://www.keto.pl/.