Cannelloni to rodzaj makaronu w formie rurek, które można nadziewać różnego rodzaju farszami zależnie od własnych preferencji. Często przygotowuje się je z mięsno-pomidorowym sosem. Jednak dzisiaj przedstawimy dwa pomysły na wegetariański farsz.
Jak przygotować cannelloni z nadzieniem bezmięsnym?
Farsz pieczarkowy do cannelloni
Składniki:
- 3 szt. Cannelloni
- 75 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- Pół małej cebuli
- Pół łyżeczki tymianku
- 1 łyżka bułki tartej
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Serek śmietankowy
Wykonanie:
- Pieczarki myjemy, możemy je obrać i kroimy drobno. Podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem.
- Warzywa dusimy z odrobiną wody i tymiankiem przez 10 minut.
- Doprawiamy, dodajemy bułkę tartą i odstawiamy do wystygnięcia.
- Teraz możemy wymieszać warzywa z serkiem albo najpierw nadziewać rurki serkiem, a potem warzywami.
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy rurki i od góry smarujemy je tłuszczem.
- Pieczemy 35-40 min. w 200 st. Aby rurki za bardzo się nie spiekły i pozostały soczyste, warto przykryć naczynie folią aluminiową albo polać rurki sosem beszamelowym.
Farsz szpinakowy do cannelloni
Składniki:
- 3 szt. cannelloni
- 100 g mrożonego szpinaku
- 20 g + 30 g sera twardego
- 50 g ricotty
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Opcjonalnie: jajko, śmietana, sos pomidorowy
Wykonanie:
- Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody.
- Ser trzemy, czosnek trzemy na drobnych oczkach.
- Mieszamy składniki (odkładamy jedynie 30g tartego sera).
- Rurki nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
- Rurki posypujemy serem. Możemy też posmarować je wcześniej śmietaną lub polać sosem pomidorowym.
- Pieczemy 25 min w 180 st. C.