Cannelloni z nadzieniem bezmięsnym – łatwy przepis

Cannelloni to rodzaj makaronu w formie rurek, które można nadziewać różnego rodzaju farszami zależnie od własnych preferencji. Często przygotowuje się je z mięsno-pomidorowym sosem. Jednak dzisiaj przedstawimy dwa pomysły na wegetariański farsz.

Jak przygotować cannelloni z nadzieniem bezmięsnym?

Farsz pieczarkowy do cannelloni

Składniki:

  • 3 szt. Cannelloni
  • 75 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół małej cebuli
  • Pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Serek śmietankowy

Wykonanie:

  1. Pieczarki myjemy, możemy je obrać i kroimy drobno. Podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem.
  2. Warzywa dusimy z odrobiną wody i tymiankiem przez 10 minut.
  3. Doprawiamy, dodajemy bułkę tartą i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Teraz możemy wymieszać warzywa z serkiem albo najpierw nadziewać rurki serkiem, a potem warzywami.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy rurki i od góry smarujemy je tłuszczem.
  6. Pieczemy 35-40 min. w 200 st. Aby rurki za bardzo się nie spiekły i pozostały soczyste, warto przykryć naczynie folią aluminiową albo polać rurki sosem beszamelowym.

Farsz szpinakowy do cannelloni

Składniki:

  • 3 szt. cannelloni
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 20 g + 30 g sera twardego
  • 50 g ricotty
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Opcjonalnie: jajko, śmietana, sos pomidorowy

Wykonanie:

  1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody.
  2. Ser trzemy, czosnek trzemy na drobnych oczkach.
  3. Mieszamy składniki (odkładamy jedynie 30g tartego sera).
  4. Rurki nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
  5. Rurki posypujemy serem. Możemy też posmarować je wcześniej śmietaną lub polać sosem pomidorowym.
  6. Pieczemy 25 min w 180 st. C.